Bouw- en vastgoedrecht

Als eigenaar van een woning of appartement kunt u met juridische vraagstukken in aanraking komen. U heeft bijvoorbeeld een nieuwe woning laten bouwen en wordt bij – of vóór – de oplevering geconfronteerd met gebreken aan het werk. Óf de aannemer komt bij een verbouwing halverwege het werk niet meer op dagen, zodat u met een niet-afgemaakte woning blijft zitten en tot overmaat van ramp vaak al meer heeft betaald dan waar de aannemer recht op heeft. Te denken valt ook nog aan discussies over gemeenschappelijk eigendom, zoals de locatie van de scheidingswand met uw buren en het leerstuk van de ‘verborgen gebreken’. Dit zijn zomaar wat uit het leven gegrepen voorbeelden.

Ook bij verbouwingen aan uw (huidige) woning gaat een en ander niet altijd zoals gepland. Schilderwerk wordt minder mooi opgeleverd dan u had verwacht en een geplaatste aanbouw blijkt al snel te verzakken en/of scheuren te vertonen.

Als appartementseigenaar kan er zich nog een andere complicatie aandienen: de Vereniging van Eigenaars (VvE). U bent eigenaar van een appartementsrecht en mede-eigenaar van het gehele gebouw. Daarmee bent u automatisch lid geworden van de VvE. De VvE functioneert echter niet altijd naar behoren. Zo ontbreekt er nog wel eens een reservefonds of meerjarenonderhoudsplan, wordt een huishoudelijk reglement niet nageleefd of wordt zonder redelijke grond geen toestemming verstrekt voor bijvoorbeeld de uitbreiding van een dakterras. Voor een kleine VvE is waarschijnlijk het meest in het oog springende voorbeeld het pand dat aan twee eigenaren toebehoort en waarbij de bovenste eigenaar wordt geconfronteerd met een lekkage aan het dak, terwijl de onderstaande eigenaar niet aan de kosten van herstel wil bijdragen. Hij ondervindt immers geen lekkage.

 

Advocaten