Kinderombudsman pleit voor kindvriendelijke advocatuur

11 april '16

De kinderombudsman pleit in zijn rapport ‘verkenning naar de kindvriendelijke advocatuur’ voor een kindvriendelijke werkwijze in de advocatuur. Hij ziet de advocaat als een belangrijke schakel in het scheidingsproces, die een belangrijke rol kan spelen voor betrokken kinderen.

Een kindvriendelijke werkwijze houdt onder meer in dat cliënten constructief worden gecoacht bij conflicten. Bovendien zouden advocaten de-escalerend moeten werken en een onbevooroordeelde houding moeten hebben. De advocaat moet ervoor zorgen dat ouders die gaan scheiden de belangen van hun kind(eren) niet uit het oog verliezen en dat het kind gehoord wordt. “Mijn overtuiging is dat kinderen die met een echtscheiding te maken krijgen hierdoor beter worden beschermd”, aldus Marc Dullaert.

Om een kindvriendelijke werkwijze van advocaten te promoten, heeft de kinderombudsman de overheid geadviseerd om alleen gespecialiseerde familierechtadvocaten die een dergelijke werkwijze hanteren, financieel bij te staan. Zowel voor ouders als advocaten zou volgens hem het bereiken van overeenstemming moeten lonen, niet het aantal gevoerde procedures. De kinderombudsman adviseert ook de Nederlandse Orde van Advocaten om in de gedragsregels op te nemen dat advocaten de belangen van kinderen uitdrukkelijk in hun rechtsbijstand meenemen, zodat advocaten van beide ouders de kindvriendelijke werkwijze hanteren.

De laatste anderhalf jaar deed de kinderombudsman onderzoek naar de rol van advocaten en hun preventieve rol bij (v)echtscheidingen. Naast experts, zoals rechters, advocaten en wetenschappers, deden er ook 300 kinderen aan het onderzoek mee. De kinderen pleitten in het onderzoek voor een gezinsadvocaat. Of en in hoeverre een dergelijke gezinsadvocaat haalbaar is, moet uit onderzoek blijken.

De familierechtadvocaten van Meeuwsen Van den Pol Advocaten onderschrijven het advies van de kinderombudsman en staan voor juiste begeleiding van kinderen bij echtscheiding. Zij weten als geen ander welke impact een echtscheiding op kinderen heeft en professionaliseren van hun vaardigheden op dit gebied continu. Anke den Ridder draagt er in haar rol als bijzondere curator aan bij dat kinderen de juiste begeleiding krijgen, waardoor zij na de scheiding van hun ouders weer door kunnen gaan.

bron: www.verder-online.nl