Reizen met een minderjarige? Check of u de juiste documenten heeft

7 juli '16

Op vakantie met een minderjarig kind? Check of u de juiste documenten heeft.

Komende week begint in een deel van het land de zomervakantie. Dat betekent dat veel gezinnen op vakantie gaan. Volwassenen die alleen reizen met minderjarige kinderen kunnen ervan uitgaan dat zij in de gaten worden gehouden door de Koninklijke Marechaussee. Als er twijfel bestaat over de toestemming van de gezaghebbende ouder(s), volgt extra onderzoek, zo blijkt uit een persbericht van het Centrum Internationale Kinderontvoering (IKO).Hiermee moet worden voorkomen dat minderjarige kinderen zonder toestemming door een van de ouders worden meegenomen naar het buitenland.

Onderzoeken kunnen sneller verlopen wanneer alleenreizende ouders met minderjarige kinderen een door de thuisblijvende, gezaghebbende ouder ondertekend toestemmingsformulier bij zich hebben. Om ouders te wijzen op het belang van dit formulier starten het Centrum IKO en de Koninklijke Marechaussee een campagne: ‘Reizen met een minderjarige. Neem het toestemmingsformulier mee!’. Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer verzorgt vanmiddag om 16.30 uur op Schiphol Plaza de aftrap van de campagne.

Gescheiden ouders die alleen op vakantie gaan met hun minderjarige kind(eren), doen er verstandig aan om naast het toestemmingsformulier een eventueel ouderschapsplan en/of uitspraak met betrekking tot gezag en omgang mee te nemen. Ook een kopie van het retourticket van het kind kan de controle versnellen.

Formulier toestemming voor vakantie

bron: www.verder-online.nl