Alimentatie betalen na samenwonen: de feiten

12 januari '16

Als het om samenwonen gaat, is er in de wet weinig geregeld. Voor echtgenoten ligt dit anders; voor hen zijn er talloze zaken in de wet vastgelegd. Zo is het bijvoorbeeld onmogelijk om in huwelijkse voorwaarden af te zien van alimentatie na het stranden van een huwelijk. Zo’n afspraak kan alleen worden gemaakt als er sprake is van een scheiding en moet dan worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant.

Met een samenlevingscontract kan wel de financiële kant van de relatie worden geregeld. Echter, wanneer een koppel met een samenlevingscontract uit elkaar gaat én een van de partners van mening is dat hij of zij alimentatie moet betalen, bijvoorbeeld omdat zij is gestopt met werken om thuis de kinderen op te voeden, dan moet er, om te voorkomen dat de betaling wordt aangemerkt als een schenking, sprake zijn van een dringende morele verplichting tot betaling.

Dit jaar heeft de Staatssecretaris van Financiën duidelijk gemaakt dat er geen Schenkbelasting betaald hoeft te worden als samenwoners duidelijk afspreken dat de ene ex aan de andere ex alimentatie betaalt. Maar dan mag die alimentatie niet hoger zijn dan het bedrag van de partneralimentatie volgens de wettelijke maatstaven, de zogenaamde Tremanormen. In sommige gevallen heeft het koppel dit in een samenlevingsovereenkomst vastgelegd voordat de relatie op de klippen is gelopen. Naar verluidt komt er een wetswijziging waardoor echtgenoten straks in hun huwelijkse voorwaarden kunnen afspreken dat ze afzien van het recht op alimentatie.

bron: www.verder-online.nl