Scheiden en toch een overlijdensrisico-verzekering afsluiten?

7 januari '16

Het klinkt tegenstrijdig: een overlijdensrisicoverzekering afsluiten, zodat uw ex-partner geld krijgt uitgekeerd wanneer u zou komen te overlijden. Toch kan het zinvol zijn. Met name wanneer u na de scheiding nog financieel afhankelijk van elkaar bent. Dat is bijvoorbeeld het geval als u samen met uw ex kinderen hebt.

De achterblijvende ex-partner zal immers de volledige zorg voor de kinderen op zich moeten nemen. Dat betekent dat hij of zij meer kosten maakt. Niet alleen aan kleding en eten, maar bijvoorbeeld ook aan kinderopvang. Ook kan het een inkomstenverlies tot gevolg hebben. Bijvoorbeeld omdat de ex-partner minder kan werken in verband met de toegenomen zorg voor de kinderen. Wanneer de ex-partner de volledige zorg voor de kinderen sowieso al droeg, betekent het overlijden van een ex-partner vaak het wegvallen van alimentatiegeld. Ook in dat geval, en wanneer u bijvoorbeeld samen nog een woning heeft, biedt een overlijdensrisicoverzekering uitkomst.

Na het overlijden van uw ex-partner zijn er uitkeringen waarop u mogelijk recht heeft, zoals de Algemene Nabestaandenwet (ANW) en het Bijzonder Partner Pensioen. U moet er echter niet van uitgaan dat de hoogte van dit geldbedrag genoeg is om alle extra kosten te kunnen betalen. Bovendien zitten er vaak strenge eisen aan het verkrijgen van een ANW-uitkering. En of u recht heeft op Bijzonder Partner Pensioen is afhankelijk van de afspraken die tijdens het huwelijk zijn gemaakt. Dus gaat u scheiden? Check dan vooral uw verzekeringen.

bron: www.verder-online.nl