Einde ‘slapende’ VvE’s in zicht?

24 februari '17

Elke VvE moet een reservefonds aanhouden voor onderhoud aan bijvoorbeeld gevel, dak of riolering. De eigenaren moeten er tezamen (de VvE) voor zorgen dat hiervoor voldoende geld wordt gereserveerd. Ongeveer de helft van de VvE’s spaart te weinig. Om hier verandering in te brengen is enige tijd geleden het voorstel Wet verbetering functioneren Vereniging van Eigenaren tot stand gekomen. Afgelopen week stemde de Tweede Kamer in met dit wetsvoorstel.

Indien dit voorstel daadwerkelijk wet wordt, zal dit een einde maken aan de ‘slapende’ VvE’s. Het jaarlijks te reserveren bedrag zal moeten worden vastgesteld op basis van een meerjarig onderhoudsplan. Indien zo’ n dergelijk plan er niet is, moet elk jaar 0,5% van de herbouwwaarde van het appartementencomplex worden gespaard. Het bestuur van de VvE kan alle appartementseigenaren aanspreken op het betalen van hun bijdrage.

Dit wetsvoorstel komt tegemoet aan de behoefte om VvE’s te dwingen het beheer en onderhoud van hun gebouw goed te regelen. Het wetsvoorstel gaat nu door naar de Eerste Kamer, waarbij het de bedoeling is de regels vanaf 2018 in te voeren.