Meer kinderontvoeringen in zomer 2016

12 oktober '16

Bij het Centrum Internationale Kinderontvoering (IKO) zijn deze zomer 34 ontvoeringen vanuit Nederland gemeld. Vorig jaar kwamen er 25 meldingen binnen en in 2014 waren dat er 19. De meeste kinderen zijn deze zomer naar Spanje ontvoerd, aldus het centrum IKO in een persbericht. Rusland en Turkije volgen.

In 67% van de gevallen zijn de kinderen meegenomen door de moeder. Directeur van centrum IKO, Coşkun Çörüz, gaf in een reactie aan de NOS aan dat centrum IKO geen verklaring heeft voor het toenemend aantal ontvoeringen.

Kinderontvoeringen zijn trieste zaken. De achtergebleven ouders moeten leven met het gemis van hun kind(eren). Daarnaast kunnen achtergebleven ouders van leerplichtige kinderen problemen krijgen. Een kind kan alleen vrijstelling krijgen van de leerplichtwet als er sprake is van ziekte of studeren in het buitenland. Wanneer de achtergebleven ouder besluit om het kind dan maar uit te schrijven bij de school, is dat ook niet zonder risico. Dit kan het proces om het kind terug te laten komen naar Nederland bemoeilijken. Centrum IKO staat deze ouders juridisch bij.

bron: www.verder-online.nl