Vrouwen zetten pensioen bij een scheiding heel vaak niet op de agenda, bleek onlangs uit onderzoek. Hoe komt het dat het pensioen een ondergeschoven kindje is? En vooral: hoe kunnen we dit doorbreken? Een interview met Josine Westerbeek-Huitink, voorzitter van Mijnpensioenoverzicht.nl.
‘Ik wist wel dat vrouwen, en overigens ook veel mannen, weinig met hun pensioen bezig zijn’, zegt Josine Westerbeek-Huitink, ‘maar dat twee op de drie vrouwen die gaan scheiden de pensioenverdeling niet bespreken, én dat 45% denkt dat een scheiding geen invloed heeft op het opgebouwde pensioen, vind ik onthutsend.’
Op Mijnpensioenoverzicht.nl kun je precies zien hoeveel pensioen er is opgebouwd, ook door de partner. Tevens wordt er een indicatie gegeven van het bedrag dat wordt uitgekeerd op het moment van de pensioengerechtigde leeftijd. Op Pensioenkijker.nl staat actuele achtergrondinformatie over pensioenen. Wijzeringeldzaken.nl geeft ook duidelijke voorlichting over pensioenen en de verdeling daarvan bij scheiding.
In de wet is vastgelegd dat partners bij een echtscheiding recht hebben op de helft van elkaars pensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd, tenzij er in het echtscheidingsconvenant afwijkende afspraken worden gemaakt. Tot twee jaar na de scheiding kun je de scheiding en dus de wettelijke verplichting tot pensioenverdeling nog melden bij je pensioenfonds. Vergeet je de scheiding te melden binnen deze twee jaar, dan moet je een pensioenverdeling rechtstreeks met je ex-partner regelen; een situatie die niet altijd soepel verloopt. Regelmatig verloopt zo’n procedure via de rechter.
bron: www.verder-online.nl