Welke voordelen biedt scheiden van tafel en bed?

4 januari '18

Scheiden van tafel en bed is een van de minder bekende vormen van uit elkaar gaan. Van deze variant op de gebruikelijke scheiding wordt de laatste jaren steeds minder gebruik gemaakt. Toch kan een scheiding van tafel en bed in bepaalde situaties wel voordelen bieden.

Hoe werkt een scheiding van tafel en bed?
De procedure lijkt veel op een ‘gewone’ scheiding. Ook bij een scheiding van tafel en bed is rechterlijke tussenkomst nodig. Een advocaat dient namens (een van) de partners een verzoekschrift tot de scheiding van tafel en bed in bij de rechtbank. Na de uitspraak van de rechter moet deze binnen zes maanden ingeschreven worden in het huwelijksgoederenregister van de griffie van de rechtbank. Het huwelijk blijft na de scheiding van tafel in bed in stand, maar de partners leven niet langer samen en hun vermogen, bezittingen en schulden zijn niet langer gemeenschappelijk.

Voor de wet blijft u getrouwd
Het grootste verschil tussen een ‘gewone scheiding’ en een scheiding van tafel en bed is dat van tafel en bed gescheiden partners voor de wet getrouwd blijven. Dat kan een uitkomst zijn. In sommige religies en culturen is het namelijk een taboe om als gehuwd stel uit elkaar te gaan. Dit geldt onder meer voor sommige stromingen in het christendom, de islam en het hindoeïsme.

Nog niet zeker of u wilt scheiden?
Deze vorm van scheiden kan ook van pas komen als de partners er nog niet zeker van zijn of zij definitief uit elkaar willen gaan. Verzoenen na een scheiding van tafel en bed is namelijk minder omslachtig dan na een echtscheiding. Een scheiding van tafel en bed kan ongedaan worden gemaakt door een verzoek aan de rechtbank.

Vraag gerust advies over de scheiding van tafel en bed en over uw specifieke situatie bij een van onze familierechtadvocaten en mediators!

bron: www.verder-online.nl