Automatisch gezag voor ongetrouwde vaders

2 januari '17

Onlangs dienden de VVD en D66 een wetsvoorstel in dat voor ongetrouwde vaders automatisch gezag over hun kind mogelijk moet maken. Ongetrouwde vaders krijgen momenteel niet automatisch het gezag over hun kinderen. Daarvoor moeten zij eerst het kind erkennen bij de gemeente en vervolgens in het gezagsregister bij de rechtbank de aantekening tot gezamenlijk ouderlijk gezag laten doorvoeren.

Deze gang van zaken is niet voor iedereen duidelijk, aldus D66 en VVD. Alleen erkenning van het kind bij de gemeente leidt nog niet direct tot ouderlijk gezag. De partijen willen met het wetsvoorstel inspelen op de huidige tijd waarin steeds minder kinderen in een huwelijk worden geboren. De VVD en D66 denken dat automatisch gezag voor ongehuwde vaders ellende kan besparen. Bijvoorbeeld wanneer de moeder komt te overlijden of in geval van een scheiding.

Dianne Kroezen, voorzitter van de vFAS, reageerde in een artikel in NRC: “Je kunt je tegenwoordig gewoon online met je DigiD laten bijschrijven in het gezagsregister. Die handeling is tegenwoordig eigenlijk heel simpel. Maar veel ouders weten dit niet, anderen stellen de behandeling uit of zien het belang ervan niet zo.” Lees het hele artikel hier.

bron: www.verder-online.nl