De invloed die schoonfamilie op een scheiding heeft

27 januari '16

Schoonfamilie heeft een grotere invloed op scheidingen dan gedacht. Dat blijkt uit een longitudinaal onderzoek van Terri Orbuch, psycholoog en onderzoeker aan de Universiteit van Michigan. Aan het onderzoek, dat 26 jaar in beslag nam, namen 373 echtparen deel. Een van de bevindingen is dat het risico op een scheiding met 20% afneemt wanneer een man een goede relatie heeft met zijn schoonouders.

Volgens Orbuch is dit te verklaren door het feit dat een vrouw zich gewaardeerd voelt door haar man als hij een goede relatie heeft met haar ouders. Een vrouw ziet het als een investering in de relatie als haar man de moeite neemt om haar ouders te leren kennen en aandacht voor hen heeft, aldus de onderzoeker. Andersom geldt dat echter niet: hoe hechter de band van een vrouw met haar schoonouders, des te groter de kans op een scheiding wordt. Een betrokken schoonfamilie kan door een vrouw namelijk als bemoeizuchtig worden geïnterpreteerd, zo kan uit het onderzoek worden geconcludeerd.

Om de kans op een scheiding zo klein mogelijk te houden zouden ouders van zoons dus een bepaalde afstand moeten houden ten opzichte van hun schoondochter. Terwijl ouders van dochters juist een hechte band met hun schoonzoon zouden moeten opbouwen. Ook Brits onderzoek toont aan dat familie invloed heeft op een relatie. Maar liefst 63% van de respondenten in dit onderzoek gaf aan dat hun moeder invloed heeft gehad op de keus om te gaan scheiden.

bron: www.verder-online.nl