Ook voor scheiden van tafel en bed is een advocaat nodig

23 september '15
Scheiden van tafel en bed
Voor partners die niet meer samen willen leven, maar twijfelen over een definitieve scheiding, kan scheiden van tafel en bed een oplossing zijn. Zij blijven dan officieel getrouwd, behouden een onderlinge onderhoudsplicht en mogen niet trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan met een andere partner. Wel zoeken zij een aparte woning en delen zij geen gezamenlijke bezittingen of schulden meer.
Niet iedereen weet dat voor een scheiding van tafel en bed een gang naar de rechter noodzakelijk is. Bezittingen moeten namelijk worden verdeeld, erfrechtelijke bepalingen vervallen en wanneer er kinderen in het spel zijn moet er alimentatie worden betaald en een ouderschapsplan worden opgesteld. Wanneer partners niet meer onder een dak wonen, maar hiertoe geen officieel verzoek indienen, blijven zij (ongewenst) fiscaal partners. De procedure bij een scheiding van tafel en bed is vergelijkbaar met een echtscheidingsprocedure. Overweegt u een scheiding van tafel en bed? Laat u dan bijstaan door een van onze gespecialiseerde familierechtadvocaten. Ook als u het huwelijk alsnog wilt ontbinden of weer wilt verzoenen.
Scheiden van tafel en bed is eigenlijk maar in één geval een optie, namelijk als partners vanwege hun geloofsovertuiging niet mogen scheiden. In andere gevallen is het vaak beter te kiezen voor een alternatieve oplossing. In Nederland is het sinds 2000 namelijk niet meer verplicht om samen te wonen tijdens het huwelijk. Ook is het mogelijk om staande huwelijk alsnog huwelijkse voorwaarden te maken.

bron: www.verder-online.nl