Sms’jes en apps als bewijsmateriaal bij scheiding

16 oktober '15

Steeds vaker wordt in geval van een scheiding of bij een alimentatiezaak gebruik gemaakt van bewijsmateriaal in de vorm van sms’jes of apps. Dit blijkt uit onderzoek onder leden van de American Academy of Matrimonials Lawyers. Ook sociale media, zoals Facebook en Twitter, spelen meer en meer een rol bij scheidingen.

Maar liefst 99% van de advocaten geeft aan dat er steeds vaker sms’jes worden gebruikt tijdens familierechtzaken en 67% ziet een toename in het gebruik van app’jes. Ook socialemediasites, zoals Facebook, Twitter en Instagram, worden vaak gebruikt als bewijsmateriaal. Daadwerkelijk bewijsmateriaal wordt vervolgens voor het grootste deel, namelijk in 46% van de gevallen, verkregen via sms-berichten. Ook e-mails, bel- en internetbrowsergeschiedenis en GPS-informatie dienen regelmatig als bewijsmateriaal.
Uit de praktijk blijkt dat telefoon- en socialmediagegevens ook in Nederland gebruikt worden als bewijsvoering tijdens rechtszaken. Zo deed het Gerechtshof Amsterdam onlangs een uitspraak over een alimentatiezaak op basis van Facebook-berichten. In hoger beroep pleitte een man voor afschaffing van zijn alimentatieplicht ten aanzien van zijn ex-vrouw. Volgens de man woonde zijn ex namelijk al enige tijd samen met een nieuwe vriend ‘als ware zij gehuwd’. Hierdoor zou zijn plicht om te betalen op grond van artikel 1:160 BW komen te vervallen. Om zijn standpunt kracht bij te zetten, kwam de man met bewijsmateriaal in de vorm van kopieën van de Facebook-pagina van zijn ex. Uit deze berichten bleek onder meer dat de vrouw het ontbijt en diner verzorgt voor haar nieuwe vriend, dat zij samen honden hebben en dat de nieuwe vriend zorg- en opvoedingstaken voor haar kinderen op zich neemt. Deze berichten bewijzen dat de twee samenwonen ‘als ware zij gehuwd’ en daarom werd de man in zijn gelijk gesteld. Zijn alimentatieplicht kwam te vervallen.
bron: www.verder-online.nl