Bij wie gaan de kinderen wonen na de scheiding?

21 oktober '15

Bij wie gaan de kinderen wonen na een scheiding? Het is een vraag waar scheidende ouders mee te maken krijgen. Gaan de kinderen volledig bij een van de ouders wonen? Of wonen ze voor de helft van de tijd bij de ene en de andere helft bij de andere ouder? Er zijn talloze mogelijkheden. Ouders kunnen  ook besluiten om zelf van woonplaats te wisselen, zodat hun kinderen altijd in hetzelfde huis blijven wonen. Maar wat als een of meerdere van de kinderen bij zijn vader wil wonen en de ander(en) bij de moeder?

Het nemen van een beslissing over het verdelen van de zorg over de kinderen na een scheiding, ook wel een omgangs- of contactregeling genoemd, moet zorgvuldig gebeuren. Onze gespecialiseerde familierechtadvocaten helpen u daarbij. In een ouderschapsplan maken ouders afspraken over zaken als:

  • op welk adres de kinderen ingeschreven staan;
  • hoe het contact met de ouders verloopt;
  • wanneer ouders contact met elkaar hebben voor overleg over de kinderen, zonder dat de kinderen daarbij zijn;
  • de kosten van de kinderen en kinderalimentatie.

Het is verstandig om een dergelijk plan te maken. Dit voorkomt onduidelijkheid bij zowel de ouders als de kinderen.

Kinderen vanaf 12 jaar mogen bij een rechter ook hun mening geven over een ouderschapsplan. In een mediation kan dit zelfs bij een jongere leeftijd, mits beide ouders daarmee instemmen. Ouders kunnen vaak veel leren van hun kinderen. Het moet echter worden voorkomen dat de kinderen beslissen. De ouders maken samen de belangrijke keuzes. Mediation kan in zulke gevallen een oplossing bieden.

bron: www.verder-online.nl