In België lijkt bemiddeling bij echtscheiding zijn vruchten af te werpen. Eén op de twee bemiddelingsprocedures leidt bij onze zuiderburen tot een akkoord, zo blijkt uit onderzoek van de Belgische Sofie Vanassche van het Centrum voor Sociologisch Onderzoek aan de Katholieke Universiteit in Leuven. Een volledig akkoord werd in 39% van de gevallen bereikt en een gedeeltelijk akkoord in 10% van de gevallen.
De uitspraken zijn gebaseerd op grootschalig onderzoek onder meer dan 3.500 gescheiden Belgen. De kans op een akkoord blijkt groter naarmate beide partners het initiatief ertoe nemen en zij niet in een heftig conflict zijn verwikkeld. Bovendien zijn de personen die het initiatief tot bemiddeling nemen, vaker tevreden met het bereikte akkoord. Echter, niet alle gescheiden koppels maakten ook daadwerkelijk gebruik van een bemiddelingsprocedure, terwijl de meesten er wel van op de hoogte zijn. 63% van de respondenten was op de hoogte van de mogelijkheden. Met name hogeropgeleiden wisten vaker van het bestaan af, namelijk 80% tegenover 45% van de lageropgeleiden. 17% van de hogeropgeleiden maakte daadwerkelijk gebruik van een bemiddelingsprocedure ten opzichte van 7% van de lageropgeleiden.
De vFAS is er voorstander van om mediation, oftewel echtscheidingsbemiddeling, verplicht te stellen in geval van scheiding. Daarmee kan schade bij kinderen worden voorkomen.